GPR Gebouw meet duurzaamheidsprestaties voor woning- en utiliteitsbouw: nieuwbouw, bestaande bouw en grootschalige renovatie. U kunt GPR Gebouw inzetten bij iedere fase in het bouwproces: beleid, ontwerp en realisatie.
GPR Gebouw is ontwikkeld voor gemeenten, architecten, projectontwikkelaars, woningcorporaties, vastgoedeigenaren, en adviseurs. Bovendien werkt een groot aantal opleidingen in Nederland met GPR software.
Voordelen van GPR Gebouw
- Snel inzicht in duurzaamheid voor nieuwbouw en bestaande bouw
- Prestatiegericht, sluit aan op actuele wet- en regelgeving
- Erkend door landelijke overheid:
- MIA (Milieu Investerings Aftrek)
- Duurzaam Inkopen
- Aanvraag Omgevingsvergunning Milieuprestatie
- Goedkoop in het gebruik, geen kostbare certificering
- Toonaangevend in Nederland
GPR gebouw experts en ervaring (aanbesteding)
Bouw Support Oost heeft eigen GPR experts in huis!
Onze GPR adviseurs zijn al in vele projecten onderscheidend geweest bij aanbestedingen die winnend zijn afgerond! Goed analyseren van de aanbesteding is een kunst die wij goed beheersen.
Onze referenties zijn hier het bewijs van, o.a. Gouden Kikker 2014 (meest duurzame overheidsgebouw in samenwerking met Dura-Vermeer) en een nominatie voor de Circulaire Ring 2020 met opdrachtgever STIP Hilversum met het project Sterrenschool Hilversum!
Stappenplan
- Ontwerptraject
In de ontwerpfase kunnen relatief kleine wijzigingen zonder hogere bouwkosten al zorgen voor een veel hogere GPR-score. Dat levert overigens niet alleen winst op voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
Een berekening is lang niet altijd nodig in deze fase! - NUL-meting (0 meting)
Met een basis GPR berekening van het door u aangeleverde ontwerp bepalen we hoe duurzaam uw gebouw is. - Optimalisatie
Met advies en optimalisatie kunnen we de uitkomst van de GPR berekening samen met u naar het gewenste niveau tillen (voor aanbesteding of MIA/Vamil).
Aanbesteding
Bij veel aanbestedingen weegt GPR tegenwoordig zwaar mee.
Wij hebben ruimte ervaring om middels advies en optimalisatie de uitkomst van de GPR berekening samen met u naar het gewenste niveau tillen, waarbij bouwkosten uiteraard ook meegewogen worden. Ideaal is om dit in bouwteam te doorlopen.
Inzicht per thema, snel en accuraat
De duurzaamheidsprestaties die u na de gegevensinvoer te zien krijgt, zijn overzichtelijk ingedeeld in de vijf thema’s: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.
Duurzaamheid in 5 thema’s
De duurzaamheidsprestaties die u na de gegevensinvoer te zien krijgt, zijn overzichtelijk ingedeeld in de vijf thema’s: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Per thema verschijnt een waardering op een schaal van 1 tot 10.
Bij bestaande gebouwen geeft de software inzicht in de kwaliteitsverbetering van een beoogde ingreep. Dat maakt het vergelijken van scenario’s mogelijk en makkelijk.
De 5 GPR thema’s
Energie
Als gevolg van duurdere Energie stijgen de woonlasten. Door de principes van de Trias Energetica toe te passen, willen we de klimaatverandering tegengaan en tegelijkertijd energie betaalbaar houden. Aan de hand van bestaande normen en methoden (BENG, ISSO 82 en 75) krijgt de gebruiker inzicht in de mogelijkheden om de energieprestatie te verbeteren.
Milieu
Grondstoffen worden schaarser én duurder. De gebouwde omgeving verbruikt ruim 30% van de grondstoffen en veroorzaakt tal van schadelijke emissies. Door bestaande gebouwen te renoveren of juist te slopen, indien renovatie niet zinvol meer is, worden schadelijke emissies en uitputting van grondstoffen als gevolg van de productie van bouwmaterialen beperkt. Doordat GPR Gebouw de milieubelasting (MPG) van het gebouw of ontwerp berekent is de gebruiker in staat ontwerpkeuzes te maken of prestaties te toetsen.
Gezondheid
Mensen brengen een groot deel van de dag door in hun woning, kantoor of school, maar het binnenmilieu is vaak ongezond. Doel van dit thema is dus de realisatie van gezonde gebouwen om in te wonen en werken. Denk hierbij aan het beperken van geluidsoverlast, voldoende frisse lucht, comfortabele ventilatie en voldoende daglicht. Door de opzet van de keuzelijsten brengt GPR Gebouw de gebruiker op ideeën.
Gebruikskwaliteit
De Nederlandse samenleving vergrijst. We willen langer in ons eigen huis blijven wonen. Zorg en wonen moeten steeds meer worden gecombineerd. Andere doelgroepen hebben juist weer andere behoeften, zoals jonge mensen, gezinnen met kinderen, gehandicapten, etc. Tegelijkertijd willen mensen een veilige woonomgeving. Het doel is om gebouwen goed, toegankelijk en functioneel te maken; van een goede technische kwaliteit en in een veilige woonomgeving. GPR Gebouw biedt inzicht in de mate waarin een gebouw of ontwerp voldoet aan de wensen van de beoogde doelgroepen.
Toekomstwaarde
We vernieuwen jaarlijks hooguit 1% van de Nederlandse woningvoorraad. Er zijn wijken waar mensen liever niet willen wonen en wijken die heel populair zijn: als de omgeving mensen dierbaar is, neemt de waarde van het vastgoed toe. Leegstaande kantoorgebouwen zijn een maatschappelijk en financieel probleem, ze zijn destijds niet toekomstbestendig gerealiseerd. Bij de bouw of renovatie van gebouwen moet rekening worden gehouden met toekomstige functieverandering en belevingswaarde van de omgeving. Bij een goede score op dit thema is een gebouw zonder hoge kosten of veel materiaalverspilling aan te passen aan veranderende gebruikerseisen of wet- en regelgeving.
Eerlijk advies
GPR gebouw is een erg goede, snelle en voordelige rekenmethode om duurzaamheid aan te tonen en MIA voordeel te behalen. Maar niet voor ieder pand is de GPR gebouw berekening de beste tool om MIA te behalen. Soms levert het niet voldoende rendement op.
Wanneer we dit vooraf in kunnen schatten, dan zullen we u dit uiteraard melden! Daarom zitten we het liefst zo vroeg mogelijk met u om tafel. Neem eens vrijblijvend contact met ons op om te kijken of het voor u haalbaar is. Vaak is 2 minuten vrijblijvend de tekening beoordelen al voldoende om de kansen in te schatten.